Adventure in Auckland

Tervetuloa tutkimaan mun blogia yliopistovaihtoon valmistautumisesta ja vaihtoajan elämästä! Tarkoituksena on pitää päiväkirjaa itselleni mitä kaikkea on tullut tehtyä, ja samalla toivottavasti myös auttaa muita, jotka haaveilevat vaihtoon lähdöstä.

Olen siis Katriina, tutummin Juuti, reilu parikymppinen opiskelijamimmi Helsingistä. Opiskelen Helsingin yliopistolla markkinointia (kyllä, Viikin kampuksella on taloustieteen osastolla vanhana pääaineena markkinointi), ja lähden vaihtoon kandivaiheessa 3. vuoden syksyllä. Suuntani on Uusi-Seelanti ja tarkemmin University of Auckland. Vaihtoon lähden ISEPin kautta.

Blogi 2.PNG

Vaihtoon pääsystä olen haaveillut penskasta asti, sillä minulle oli selvää, että sitten jos/kun joku päivä olen päässyt yliopistoon, niin aion hyödyntää kaikki matkailumahdollisuudet opiskeluaikanani. Mikään ei ole parempaa kuin tavata uusia tyyppejä eri kulttuureista ja verkostoitua maapallon ympäri.

Heti saatuani tiedon siitä, että mut oli valittu opiskelemaan Helsinkiin, aloin selailla yliopiston intranettiä ja eri vaihtokohteita. Selkeätä mulle oli se, että jonnekki kauas mä haluaisin päästä, sillä Euroopassa on tullut pyörittyä jo kohtalaisen paljon, ja Eurooppaan voi lähteä vaikka minilomalle milloin vain. Kauemmas lähtiessä aikaa pitää löytyä viikosta useampaan viikkoon, ja reissaaminen tahtoo käydä majoitustenkin puolesta kohtalaisen kalliiksi.

Tässä vaiheessa voisin paljastaa, että mulla on haaveena kiertää kaikki maanosat, ja tällä hetkellä olen päässyt jo käymään Euroopassa (obviously…), Aasiassa (Japani), Afrikassa (Etelä-Afrikka ja Swasimaa) sekä Pohjois-Amerikassa. Listalta puuttuu siis vain Etelä-Amerikka ja Oseania (ja Etelämanner mut siellä olisikin sit jo vähän hankalampi pyörähtää). Tämän perusteella aloin siis katselemaan mahdollista vaihtokohdetta maanosista joissa en ole vielä käynyt. Etelä-Amerikka tippui vaihtoehdoistani olemattoman espanjan/portugalin kielitaidon takia. Toki sieltä olisi löytynyt kohteita jossa olisi pärjännyt englannilla, mutta en kokenut tätä mielekkääksi vaihtoehdoksi, sillä kieli on iso osa kulttuuria, ja mielestäni kohdemaan kieleen on hyvä olla jonkunlainen tatsi. Niimpä lopulta karsin vaihtehdoksi Oseanian.

Valitettavasti sydän hyppäsi kurkkuun alkaessani tarkastella vaihtoehtoja tarkemmin. Ensimmäinen asia mikä tuli vastaan oli tieto siitä, että kyseisiin maihin on _todella_ päästä vaihtoon, sillä kilpailu vaihtopaikoista on kova. Minimikeskiarvovaatimus oli 3, ja yliopistojen kahdenvälisten sopimusten kautta vaihtopaikkoja oli maissa tarjolla yhteensä n. 10. Toki oli hyvä, että huomasin keskiarvovaatimuksen jo ensimmäisenä vuonna, niin aloin panostaa opintoihin ihan eri tavalla. Tässä vaiheessa en vielä perehtynyt ISEPiin ollenkaan.

Toisen vuoden syksyllä vaihtoon hakemisen lähestyessä tutkailin läpi myös ISEPiä, ja huomasin sielläkin olevan muutamia kohteita Oseaniasta tarjolla. Chances of placement oli tosin näihin kaikkiin “very limited” ja HYn vaihtokoordinaattorimme suositteli katsomaan josko USAn tai Kanadan vaihtokohteet kiinnostaisivat, jotta pääsisi edes jonnekin. Voin kertoa, että stressitasot tässä vaiheessa olivat aika katossa, sillä en halunnut USAn, jossa olin jo käynyt 3 kertaa ja kierrellyt eri puolella. Onneksi pidin pääni, ja ajattelin, että hakematta ei ainakaan pääse, ja tarjolla oleviin vaihtopaikkoihin valitaan aina joku, eli miksei tässä tapauksessa se voisi olla minä.

HYn hyväksyttyä minut vaihtoon, oli edessä hakeminen ISEPille. He sitten kuumottelivat ja odotuttivat minua reilun kuukauden, kunnes se kauan odotettua “Congratulations of your placement” sähköposti tuli. Riehaannuin kesken kokouksen kun tajusin, että minua oltiin sijoittamassa 1. hakutoiveeseeni University of Aucklandiin. Toki tämä ei vielä ollut lopullinen sijoituskohde, sillä minun tuli vielä odottaa hyväksyntää Aucklandista. Se tuli tänään, klo 6.14 aamulla, ja olin jo kerennyt laittaa eilen paniikkiviestiä HYn koordinaattorille, ettei Aucklandista ollut kuulunut yli kuukauteen ja että kai hylkäyksestäkin ilmoitettaisiin. Noh, nyt kuitenkin stressi on ohi, ja olen heinäkuussa lähdössä valloittamaan Uutta-Seelantia.

Blogi 1.PNG

  • Juuti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s