Uuden-Seelannin erikoisuudet

Ajattelin kertoa nyt teille, mitkä asiat mun mielestä on yllättäny Uudessa-Seelannissa erikoisuudellaan verrattuna koti-Suomeen. Ajattelin etukäteen, että Uusi-Seelanti ei lopulta ole niinkään erilainen kuin Suomi, sillä täällä on paljon puhdasta luontoa, ja ilmasto on tavallaan samanlainen kuin Suomen kevät ja kesä. Tämä osui oikeaan, mutta maana tämä on myös hyvin erilainen kuin Suomi. Tässä siispä muutamia erikoisuuksia.

Ensimmäisen on aika ilmiselvä, eli vasemmanpuoleinen liikenne. Tämä tuntui alkuun jopa vaaralliselta, etenkin kun istuin bussissa ja katsoin että bussikuski kääntyy risteyksestä vastaantulevien kaistalle. Tähän on kuitenkin nyt jo tottunut, ja pelottaakin hieman, miten auton ratissa pärjää Suomeen palattua.

Toisena se, että kahvilat ja jotkin pienemmät kaupan menevät kiinni hämmentävän aikaisin. Suurin osa kahviloista menee kiinni jo n. klo 16 aikoihin, vaikka itse menisin mielelläni kahvilaan istumaan esimerkiksi illalla tekemään kouluhommia luentojen jälkeen.

Kolmantena voisin mainita sen, että olen ilahtunut kuinka kohteliaita ja ystävällisiä kiwit oikeasti ovat. Kaikki kiittävät bussikuskia bussista pois lähtiessään, ja muutenkin ihmisistä huokuu hyväntuulisuus ja käytöstavat. Toivoisin, että tällainen kulttuuri leviäisi myös Suomeen.

Neljäs liittyy myös paikallisiin, ja siihen, että aikataulut eivät tunnu olevan yhtään kiveenhakattuja kuin Suomessa. Asiat kyllä yleensä tehdään juuri niinkuin on sovittu, mutta aikataulut ovat enemmänkin arvioita. Tämä ei niinkään haittaa, kunhan siihen tottuu.

Viides asia on julkinen liikenne. Kuljen bussilla kouluun, ja mulle meinaa tulla harmaita hiuksia siitä, kuinka huonosti aikataulut toimivat. Bussimatkan tulisi kestää n. 25 minuuttia, mutta se vaihtelevasti 25 minuutista aina tuntiin asti. Ja valitettavasti se on yleensä tuo n. tunti että pääsen yliopistolle. Jokaisena aamuna on siis pieni stressi siitä myöhästynkö, mikäli bussi ei kuljekaan aikataulussa. Julkinen liikenne on myös mielestäni hieman kalliimpaa kuin Suomessa. Lisäksi erikoisuutena myös se, että bussikortti tulee leimata sekä bussiin mennessä että bussista pois jäädessä.

Yksi erikoisuus on myös yliopistoon ja tentteihin liittyvä. Täällä ei tarjota uusintatenttimahdollisuutta, joka meillä Suomessa on yleisesti käytössä. Tentti tulisi siis läpäistä sillä kertaa kun tenttimismahdollisuus tarjotaan. Tenttipäivää ei ole mahdollistaa myöskään muuttaa. En sitten tiedä, mitä kävisi jos tenttipistemäärästä jäisi uupumaan vaikka 1-2 pistettä, ja toivottavasti minun ei sitä myöskään tarvitse selvitellä.

Viimeinen erikoisuus ovat hassut kyltit tienvarsilla ja erilaisissa paikoissa. Kyltit voivat esimerkiksi olla varoituskylttejä tai neuvoa kuinka jokin asia suoritetaan ja yleensä nämä kyltit ovat todella kohteliaita. Tienvarresta olen bongattu mm. “Safe travels” ja “Have a nice day” tyylisiä virallisia kylttejä ilman sen enempää informaatiota.

Tässäpä muutamia erikoisuuksia Uudesta-Seelannista. Vielä on kaksi kuukautta aikaa ihmetellä tätä kaunista ja ihanaa maata!

  • Juuti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s