Suomessa ollaan

Nyt olen sitten virallisesti palannut Suomeen, ja vaihto on ohi. Ihan uskomatonta, että seikkaluni maailman toisella puolella oli ja meni. Minkälaiset fiilikset minulla nyt siis on, ja mitä vinkkejä minulla on Uuteen-Seelantiin ja erityisesti Aucklandiin vaihtoon haluaville opiskelijoille?

Ensinnäkin; Suomessa on kylmä. Ja tämä pimeys on aika rankkaa Uuden-Seelannin ja Australian alkukesän jälkeen. Minulla on myös edelleen hieman jetlag päällä, joten en ole vielä kerennyt prosessoimaan koko tätä Suomeen paluuta kunnolla. Tuntuu todella hassulta keskustella taas suomeksi. Oli myös outoa kun autot kulkivat taas tien toisella puolella. Kovasti haluaisin lähteä samantien takaisin Oseaniaan, mutta onneksi joulu on ihan kohta, ja kevätlukukaudella pääsen tekemään harjoittelua ja edessä on paljon muitakin uusia ja mielenkiintoisia juttuja.

Vaihtoa harkitseville minulla on vain yksi vinkki; HAKEKAA EHDOTTOMASTI! Vaihto on todella uniikki ja ainutlaatuinen kokemus, ja minusta kaikkien pitäisi päästä kokemaan se opiskeluaikana. Oseaniaan on kohtalaisen haastavaa päästä vaihtoon, mutta kannusta kaikkia sinne haluavia kuitenkin rohkeasti hakemaan, sillä aina sinne joku pääsee. Panostakaa hakemukseen, ja täyttäkää kaikki hakudokumentit huolella. Muistakaa tuoda esille se, miksi juuri teidät pitäisi valita, ja mitä kyseinen hakukohde tarjoaisi teille akateemisesti, ja miten se voisi auttaa teitä tulevaisuudessa opiskeluihin tai työelämään liittyen. Erottautukaa muista hakijoista, ja muistakaa myös kehua itseänne, vaikka se meille suomalaisille välillä tahtookin olla haastavaa.

Uusi-Seelanti on mielestäni vaihtokohteena ihana ja turvallinen. Yliopistot ovat oikein hyviä, ja opiskelijaelämä on vilkasta. Aucklandin yliopisto tarjosi myös vaihto-opiskelijoille paljon tukea ja neuvoja, joten yksin ei tarvitse jäädä mahdollisten ongelmien kanssa. Minä olin onnekas, eikä vaihtoaikanani sattunut mitään kommelluksia tai ilmennyt ongelmia. 5 kuukautta voi myös tuntua pelottavan pitkältä ajalta, mutta voin luvata, että aika menee todella äkkiä, kun pääsette perille vaihtokohteeseenne.

En kokenut vaihtoon lähdettyä kovinkaan suurta kulttuurishokkia, sillä olin perehtynyt etukäteen internetin avulla kohdemaahani, ja kohdekaupunkiini. Suosittelen etukäteen tutustumaan vaihtomaahanne, ja sen kulttuuriin. Tässä hyvänä apuna ovat myös Helsingin yliopiston järjestämät lähtöorientaatiot.

Vaihdossa ollessanne tärkeää on muistaa nauttia! Uuden maan tavat ja uusiin ihmisiin tutustuminen voivat jossain vaiheessa tuntua todella rankalta, joten muistakaa myös levätä kunnolla! Lisäksi, mikäli suunnittelette reissaavanne vaihdon aikana, ei lomamatkoja/-reissuja kannata varata ennen kuin teillä on lukukauden tärkeät päivämäärät selvillä, esimerkiksi kokeista ei ollut mahdollista olla poissa Uudessa-Seelannissa.

Hakekaa rohkeasti vaihtoon, teille ei koskaan myöhemmin tule samanlaista mahdollisuutta vastaan!

  • Juuti

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s